Радисав Рашо Луковић, директор чачанског Дома културе
Ових дана је веома живо у Дому културе, комплетан простор, велика и мала сала, холови и клуб, готово свакодневно су испуњени публиком и занимљивим програмским садржајима. Обећање и најаве директора Радисава Раша Луковића, дате на самом почетку мандата, пре два месеца, полако постају реалност и програмске активности Дома културе су у пуном замаху. Преданост и посвећеност раду и суочавање и решавање изазова комплетног уредништва, дали су и прве резултате у овој години. Директор Луковић не скрива задовољство и истиче спремност комплетног колектива да врати стару славу значајне културне установе у граду, квалитетом, актуелношћу и разноврсношћу програма намењених што широј публици.

– Пре свега се трудимо и потпуно смо томе посвећени да имамо квалитетан и обиман драмски, музички и филмски програм који привлачи различите циљне групе. Велику пажњу публике изазвале су позоришне представе „Нобеловци“ са Секом Сабљић и Банетом Видаковићем, „Френки и Џони“ са Слободом Мићаловић и Игором Ђорђевићем, а карте за „Урнебесну трагедију“ биле су распродате у рекордном року, за само 24 сата од тренутка пуштања у продају – нагласио је Луковић и додао да у наредном периоду публика може очекивати најбоље актуелне представе наших врхунских позоришних кућа.
Већ у четвртак, 15. марта, Чачани су у прилици да виде „Црну кутију“, представу Београдског драмског позоришта, једну од најбољих из прошле сезоне по мишљењу критике. Представу је режирао Андреја Носов, по тексту младе драмске списатељице Ане Ђорђевић. У овој представи, која је настала као мрежа тајни између седам блиских људи, који једне друге варају и издају, играју: Наташа Марковић, Љубинка Кларић, Ивана Николић, Иван Зарић, Немања Оливерић, Петар Бенчина, Милош Тимотијевић.

У четвртак, 22. марта, очекује нас изузетна представа Југословенског драмског позоришта „Тако је (ако вам се тако чини)“, по тексту нобеловца Луиђија Пирандела и у режији Јагоша Марковића, једног од најбољих регионалних позоришних редитеља. Играју све сама велика имена нашег глумишта: Сека Сабљић, Предраг Ејдус, Бранислав Лечић, Ненад Јездић, Ирфан Менсур, Рада Ђуричин, Марко Јанкетић и други. Чачани ће имати у априлу прилику да виде и чувену „Корешподенцију“, по тексту Борислава Пекића, актуелну представу „Звездара театра“, у режји Горчина Стојановића, у којој играју Аница Добра, Славко Штимац, Бане Видаковић, Бранислав Лечић и други. Представа је недавно премијерно одиграна са великим успехом, а још увек је живо сећање на „Корешподенцију“, „Атељеа 212“, са Батом Стојковићем и Миром Бањац. У априлу чачанска публика може видети и „Палилулски роман“ са све популарнијим Милошем Биковићем. И то није све, у драмском програму, поред актуелних представа врхунских позоришта са познатим глумцима, публика има прилику да види и остварења позоришних аматера (представе „Књига о џунгли“, Глумачке радионице Дома културе и у „Канџама лепоте“, ЧА ТЕАТРА у фебруару) и „Слуге јавног интереса“, 12. марта, позоришна представа у извођењу Одбора за културу Студентског парламента Правног факултета (улаз је слободан за ову представу). Комерцијалне станд уп комедије, попут „Ђурологије“ и „Шта ме снађе“ у фебруару, као и монодрама „Златни ланчић од бижутерије“ Андрије Милошевића, такође су део позоришног, односно репертоара Драмског програма Дома културе.
Ускоро, публика ће имати прилику да карте за све програме Дома културе набави и елекронским путем, а директор Луковић истиче да су у току преговори са београдском фирмом која се бави овом врстом пословања и која треба да открије све предности и мане овакве врсте продаје карата. Ускоро ће бити доступна и апликација Дом културе са свим прогрмаским садржајима за паметне мобилне телефоне.

Музички програм Дома културе покрива различите музичке жанрове. Поред македонског поп састава „Калиопи“ (концерт за 8. март), Жељка Васића (3. април), очекују нас и концерти Влатка Стефановског (19. април), а чувени македонски гитариста је поново у Чачку скоро после пуне три деценије од последњег наступа. После тога уследиће изузетно музичко вече са ансамблом за рану музику „ВИС АНТИQУА“ из Београда (26. март), који ће се Чачанима представити музиком средњег века, ренесансе и барока. Чувена, популарна шпанска група БАРСЕЛОНА ГИПСY ОРЦХЕСТАР наступа 27. маја. Њихови београдски наступи се редовно распродају у рекордном року. Овај пут имају само два наступа у Србији, у Београду и Чачку. За исти месец је планиран и концерт 4 Соул Qуартета „Поп & роцк фор соул“. Ансамбл који чине четири даме које музику стварају комбинујући звуке две виоле, вилончела, обое, перкусија и гласа. У јуну предстоји концерт ансамбла „КОЛО“, најпознатијег ансамбла народних песама и игара у Србији. Од 11 – 17. јуна Дом културе ће као партнер бити укључен у реализацију свих програма Фестивала „ПРИЧА“.

Филмски програм је веома актуелан и атрактиван. Поред филмова из циклуса „ВИП КИНОТЕКА“, приказивање рестаурисаних и дигитализованих култних домаћих филмова (у марту „Специјално васпитање“ Горана Марковића), публика ће имати прилику да види ново издање Француског филмског каравана, од 13. до 16. марта, филмови награђени престижном наградом „Цезар“, али и најновије ауторске филмове из Европе и света, а истовремено са Београдом премијере нових холивудских филмова.

У припреми су и нови програмски садржаји, попут пројекта „НА МАРГИНИ“ – субкултурни феномени, трибине и разговори са гостима о алтернативној уметности (књижевност, филм, музика…) XX и XXИ века. Директор Луковић истиче да ће ово бити право изненађење за публику и за сада не открива имена аутора занимљивог иновативног програма, али истиче да је у питању „двојац без кормилара“, одлични познаваоци савремене и алтернативне културе, као и субкултурних феномена код нас и у свету, познати и препознатљиви за Чачане. Програм „НА МАРГИНИ“ креће крајем априла и за сада одржаваће се једном месечно.

Посебна пажња у наредном периоду биће посвећена и сарадњи Дома културе Чачак са сеоским домовима културе из чачанске општине.
– Припремамо за септембар посебан филмски и позоришни програм за сеоске домове културе, који су у јадном стању и којима је неопходна обнова, реконструкција, као и набавка нових столица, филмског платна и свега оног неопходног за рад и функционисање. Приход од свих програма, у складу са законом, биће наменски утрошен за обнову, реконструкцију и набавку неопходног за рад и функционисање сеоских домова културе – истакао је Рашо Луковић.

Жеља уредништва Дома културе је да се са Фестивалом „Нишвил“ из Ниша, једном од најзначајнијих манифестација у Србијим успостави сарадња и заједнички организују „Дани Нишвила“ у Чачку, пре почетка светски познатог џез фестивала. Чека се званичан одговор и потврда друге стране, а добра воља постоји.

У припреми је и нацрт сарадње са уметничким факултетима и академијама. Ускоро се очекује вишеструка сарадња са овим високошколским установама, које похађају и многи чачански студенти.
На самом крају садржајног и богатог програма, у другој половини године, предвиђено је и обележавање великог јубилеја Сто година од завршетка Великог рата, као и обележавање сто година од настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, односно Југославије. Овим поводом у плану је и представа „Солунци говоре“, у продукцији Дома културе, а ако то из било ког разлога не буде могуће, Чачани ће видети представу истог назива која се већ дуго игра са великим успехом у Београду и широм Србије.
Озбиљан рад уредништва Дома културе види се на сваком кораку, а поред наведених атрактивних садржаја и остали програмски сегменти – ликовни, књижевни и културно-образовни програм имају добру посету и пажњу публике.

Душан Даријевић