Radisav Rašo Luković, direktor čačanskog Doma kulture
Ovih dana je veoma živo u Domu kulture, kompletan prostor, velika i mala sala, holovi i klub, gotovo svakodnevno su ispunjeni publikom i zanimljivim programskim sadržajima. Obećanje i najave direktora Radisava Raša Lukovića, date na samom početku mandata, pre dva meseca, polako postaju realnost i programske aktivnosti Doma kulture su u punom zamahu. Predanost i posvećenost radu i suočavanje i rešavanje izazova kompletnog uredništva, dali su i prve rezultate u ovoj godini. Direktor Luković ne skriva zadovoljstvo i ističe spremnost kompletnog kolektiva da vrati staru slavu značajne kulturne ustanove u gradu, kvalitetom, aktuelnošću i raznovrsnošću programa namenjenih što široj publici.

– Pre svega se trudimo i potpuno smo tome posvećeni da imamo kvalitetan i obiman dramski, muzički i filmski program koji privlači različite ciljne grupe. Veliku pažnju publike izazvale su pozorišne predstave „Nobelovci“ sa Sekom Sabljić i Banetom Vidakovićem, „Frenki i Džoni“ sa Slobodom Mićalović i Igorom Đorđevićem, a karte za „Urnebesnu tragediju“ bile su rasprodate u rekordnom roku, za samo 24 sata od trenutka puštanja u prodaju – naglasio je Luković i dodao da u narednom periodu publika može očekivati najbolje aktuelne predstave naših vrhunskih pozorišnih kuća.
Već u četvrtak, 15. marta, Čačani su u prilici da vide „Crnu kutiju“, predstavu Beogradskog dramskog pozorišta, jednu od najboljih iz prošle sezone po mišljenju kritike. Predstavu je režirao Andreja Nosov, po tekstu mlade dramske spisateljice Ane Đorđević. U ovoj predstavi, koja je nastala kao mreža tajni između sedam bliskih ljudi, koji jedne druge varaju i izdaju, igraju: Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Ivana Nikolić, Ivan Zarić, Nemanja Oliverić, Petar Benčina, Miloš Timotijević.

U četvrtak, 22. marta, očekuje nas izuzetna predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Tako je (ako vam se tako čini)“, po tekstu nobelovca Luiđija Pirandela i u režiji Jagoša Markovića, jednog od najboljih regionalnih pozorišnih reditelja. Igraju sve sama velika imena našeg glumišta: Seka Sabljić, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Rada Đuričin, Marko Janketić i drugi. Čačani će imati u aprilu priliku da vide i čuvenu „Korešpodenciju“, po tekstu Borislava Pekića, aktuelnu predstavu „Zvezdara teatra“, u režji Gorčina Stojanovića, u kojoj igraju Anica Dobra, Slavko Štimac, Bane Vidaković, Branislav Lečić i drugi. Predstava je nedavno premijerno odigrana sa velikim uspehom, a još uvek je živo sećanje na „Korešpodenciju“, „Ateljea 212“, sa Batom Stojkovićem i Mirom Banjac. U aprilu čačanska publika može videti i „Palilulski roman“ sa sve popularnijim Milošem Bikovićem. I to nije sve, u dramskom programu, pored aktuelnih predstava vrhunskih pozorišta sa poznatim glumcima, publika ima priliku da vidi i ostvarenja pozorišnih amatera (predstave „Knjiga o džungli“, Glumačke radionice Doma kulture i u „Kandžama lepote“, ČA TEATRA u februaru) i „Sluge javnog interesa“, 12. marta, pozorišna predstava u izvođenju Odbora za kulturu Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta (ulaz je slobodan za ovu predstavu). Komercijalne stand up komedije, poput „Đurologije“ i „Šta me snađe“ u februaru, kao i monodrama „Zlatni lančić od bižuterije“ Andrije Miloševića, takođe su deo pozorišnog, odnosno repertoara Dramskog programa Doma kulture.
Uskoro, publika će imati priliku da karte za sve programe Doma kulture nabavi i elekronskim putem, a direktor Luković ističe da su u toku pregovori sa beogradskom firmom koja se bavi ovom vrstom poslovanja i koja treba da otkrije sve prednosti i mane ovakve vrste prodaje karata. Uskoro će biti dostupna i aplikacija Dom kulture sa svim progrmaskim sadržajima za pametne mobilne telefone.

Muzički program Doma kulture pokriva različite muzičke žanrove. Pored makedonskog pop sastava „Kaliopi“ (koncert za 8. mart), Željka Vasića (3. april), očekuju nas i koncerti Vlatka Stefanovskog (19. april), a čuveni makedonski gitarista je ponovo u Čačku skoro posle pune tri decenije od poslednjeg nastupa. Posle toga uslediće izuzetno muzičko veče sa ansamblom za ranu muziku „VIS ANTIQUA“ iz Beograda (26. mart), koji će se Čačanima predstaviti muzikom srednjeg veka, renesanse i baroka. Čuvena, popularna španska grupa BARSELONA GIPSY ORCHESTAR nastupa 27. maja. Njihovi beogradski nastupi se redovno rasprodaju u rekordnom roku. Ovaj put imaju samo dva nastupa u Srbiji, u Beogradu i Čačku. Za isti mesec je planiran i koncert 4 Soul Quarteta „Pop & rock for soul“. Ansambl koji čine četiri dame koje muziku stvaraju kombinujući zvuke dve viole, vilončela, oboe, perkusija i glasa. U junu predstoji koncert ansambla „KOLO“, najpoznatijeg ansambla narodnih pesama i igara u Srbiji. Od 11 – 17. juna Dom kulture će kao partner biti uključen u realizaciju svih programa Festivala „PRIČA“.

Filmski program je veoma aktuelan i atraktivan. Pored filmova iz ciklusa „VIP KINOTEKA“, prikazivanje restaurisanih i digitalizovanih kultnih domaćih filmova (u martu „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića), publika će imati priliku da vidi novo izdanje Francuskog filmskog karavana, od 13. do 16. marta, filmovi nagrađeni prestižnom nagradom „Cezar“, ali i najnovije autorske filmove iz Evrope i sveta, a istovremeno sa Beogradom premijere novih holivudskih filmova.

U pripremi su i novi programski sadržaji, poput projekta „NA MARGINI“ – subkulturni fenomeni, tribine i razgovori sa gostima o alternativnoj umetnosti (književnost, film, muzika…) XX i XXI veka. Direktor Luković ističe da će ovo biti pravo iznenađenje za publiku i za sada ne otkriva imena autora zanimljivog inovativnog programa, ali ističe da je u pitanju „dvojac bez kormilara“, odlični poznavaoci savremene i alternativne kulture, kao i subkulturnih fenomena kod nas i u svetu, poznati i prepoznatljivi za Čačane. Program „NA MARGINI“ kreće krajem aprila i za sada održavaće se jednom mesečno.

Posebna pažnja u narednom periodu biće posvećena i saradnji Doma kulture Čačak sa seoskim domovima kulture iz čačanske opštine.
– Pripremamo za septembar poseban filmski i pozorišni program za seoske domove kulture, koji su u jadnom stanju i kojima je neophodna obnova, rekonstrukcija, kao i nabavka novih stolica, filmskog platna i svega onog neophodnog za rad i funkcionisanje. Prihod od svih programa, u skladu sa zakonom, biće namenski utrošen za obnovu, rekonstrukciju i nabavku neophodnog za rad i funkcionisanje seoskih domova kulture – istakao je Rašo Luković.

Želja uredništva Doma kulture je da se sa Festivalom „Nišvil“ iz Niša, jednom od najznačajnijih manifestacija u Srbijim uspostavi saradnja i zajednički organizuju „Dani Nišvila“ u Čačku, pre početka svetski poznatog džez festivala. Čeka se zvaničan odgovor i potvrda druge strane, a dobra volja postoji.

U pripremi je i nacrt saradnje sa umetničkim fakultetima i akademijama. Uskoro se očekuje višestruka saradnja sa ovim visokoškolskim ustanovama, koje pohađaju i mnogi čačanski studenti.
Na samom kraju sadržajnog i bogatog programa, u drugoj polovini godine, predviđeno je i obeležavanje velikog jubileja Sto godina od završetka Velikog rata, kao i obeležavanje sto godina od nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije. Ovim povodom u planu je i predstava „Solunci govore“, u produkciji Doma kulture, a ako to iz bilo kog razloga ne bude moguće, Čačani će videti predstavu istog naziva koja se već dugo igra sa velikim uspehom u Beogradu i širom Srbije.
Ozbiljan rad uredništva Doma kulture vidi se na svakom koraku, a pored navedenih atraktivnih sadržaja i ostali programski segmenti – likovni, književni i kulturno-obrazovni program imaju dobru posetu i pažnju publike.

Dušan Darijević