Један од најпознатијих балетских уметника данашњице, кореограф и глумац Сергеј Полуљин представиће се београдском публици три вечери заредом 7, 8. и 9. марта на Великој сцени Народног позоришта у Београду главном улогом у балету “Посвећење”, у кореографији Јуке Оиши. Представа је инспирисана кореографијом и извођењем Вацлава Нижинског на чувену композицију Игора Стравинског „Посвећење пролећа“.
Полуњин, рођен 20. новембра 1989. године у украјинском граду Херсону, освојио је планету својим наступима са готово свим највећим светским балетским ансамблима. Нарочито постаје планетарно популаран широком кругу публике након објављивања видеа „Таке ме то Ћурћ“ на музику Хозијера, у режији Дејвида Лашапела.
Каријеру је почео 2006, а са 19 година постао је најмлађи првак лондонског Краљевског балета у историји ове уметничке куће.
Полуњин је наступао и у Михенској Штац Опери, Бољшој театру, позоришту Станиславски у Москви, лондонској Ројал Опери, Миланској скали, Марински театру у Санкт Петербургу и бројним другим сценама широм планете.
Познат је и по свом бунтовништву против естаблишмента и позивима да се класичан балет извуче из елитистичких кругова.
Овај Украјинац, вансеријски таленат у својој уметности, од 2016. године је и држављанин Србије, у којој је основао и Фондацију „Сергеј Полуњин“ са циљем да промовише балет и игру најширој публици, одајући почаст класичном балету, а уводећи савремени плесачки израз у интерпретацију.

07, 08. И 09. МАРТ 2019. У 19:30
Народно позориште Београд