O Kulturnom centru

Kulturni centar Čačak je jedna od ustanova kulture čiji je osnivač Grad Čačak i zauzima važnu ulogu u životu građana, jer svojim kompleksnim i različitim programskim sadržajima zadovoljava većinu kulturnih potreba naših sugrađana. Kulturni centar Čačak, osnovan kao Dom kulture, je u velikoj meri inicijator i kreator kulturnih navika Čačana. Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju od oko 4.000m2  korisne površine, autorskom delu zagrebačkog arhitekte Luja Šverera iz 1970. godine. Ideja o izgradnji i osnivanju Kulturnog centra Čačak rodila se krajem 50-ih godina XX veka, posle ukidanja Gradskog narodnog pozorišta u kome su se održavale i druge gradske svečanosti, književne večeri, predavanja, koncerti. Kao svojevrsni medijator na polju kulture, tadašnji Dom kulture je od početka rada, 3. decembra 1971. godine, do danas, prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, tribine, predavanja i mnoge druge sadržaje.

Odlukom odbornika Skupštine grada Čačka od 1. decembra 2022. godine ime ustanove je promenjeno u Kulturni centar Čačak.

Osnovne programske celine naše ustanove čine:

-Pozorišni program,

-Likovni program,

-Književni program,

-Kuturno-obrazovni program,

-Muzičko-scenski program,

-Filmski i video program i

-Amaterski i program za decu i mlade.

Edukativni sadržaji realizuju se kroz sledeće aktivnosti:

-Glumačke radionice,

-Glumačkog ateljea,

-Likovnog studija za decu i odrasle,

-Baletskog studija i

-izdvojenog odeljenja osnovne baletske škole “Lujo Davičo” Beograd.

Kulturi centar Čačak posebnu pažnju posvećuje organizaciji značajnih manifestacija, kao što su: Međunarodni festivala animacije ANIMANIMA, izložbe Dani fotografije u Čačku, izložba Prolećni anale, Likovna kolonija, Dani za dijalog, kao i učešće u mnogim drugim manifestacijama kao što su Noć muzeja, festival Karusel, Priča i mnogi drugi.

Pored navedenih aktivnosti naša ustanova se bavi i izdavačkom delatnošću, a kao najznačajniji segment ovog dela poslovanja  možemo  pomenuti časopis za kulturu i umetnost  „Gradac“ čiji smo suizdavači.

Osim kreiranja i prezentacije kulturnih i umetničkih programa, Kulturni centar Čačak ima izuzetno uspešnu saradnju kako sa ostalim ustanovama kulture našeg grada, tako i sa mnogobrojnim međunarodnim institucijama i organizacijama, koja se ogleda kroz zajedničku realizaciju programa.

U toku 2023. godine Kulturni centar Čačak aktivno će doprineti realizaciji projekta Čačak – nacionalna prestonica kulture.

Fikus Čačak

U holu Kulturnog centra Čačak raste najveći fikus (Ficus elastica decora) u Srbiji, a i na Balkanu, odrastao u zatvorenom prostoru. Fikus čine dva stabla čije se krošnje u gornjim delovima prepliću, pri čemu obrazuju bujnu krošnju, prepunu zelene lisne mase. Karakteriše ga specifičan habitus, uslovljen prostorom u kojem raste. Reprezentativan primerak ove tropske biljke star je 52 godine. Sadnja primeraka visokih 1,5 m izvršena je 1971.godine. Fikus Čačak izuzetnim čine i sledeće dendrometrijske vrednosti: visina stabla do krošnje – 9m, obim jednog debla – 38cm, dužina krošnje – 41m, prečnik krošnje – 6.m. Poluvekovni fikus svojim raskošnim izgledom i dimenzijama dominira i oplemenjuje prostor u kome se nalazi i predstavlja svojevrsnu atrakciju. Svrstan je u prirodno dobro III kategorije, zaštićeno od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije, 13.aprila, 2004. god. Ponosni smo na svog zelenog sugrađanina!