O Domu kulture

Centar kulturnih događanja, čvrsto ukorenjen u sveukupni društveni i privredni život grada, Dom kulture je u velikoj meri inicijator i kreator kulturnih navika Čačana. Nalazi se u centru grada, u upečatljivom zdanju (na oko 4.000m2 korisne površine), autorskom delu iz 1970. godine zagrebačkog arhitekte Luja Šverera.

Ideja o izgradnji i osnivanju Doma kulture rodila se krajem 50-ih godina XX veka, posle ukidanja Gradskog narodnog pozorišta u kome su se održavale i druge gradske svečanosti, književne večeri, predavanja, koncerti.

Kao svojevrsni medijator na polju kulture, Dom je od početka rada, 3. decembra 1971. godine, do danas, prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, tribine…

Osnovne programske celine Doma kulture su: Pozorišni program, Likovni program, Književni program, Kuturno-obrazovni program, Muzičko-scenski program i Filmski program.

Edukativni sadržaji realizuju se kroz aktivnosti Glumačke radionice, Studija za animaciju ANIMATIC, Likovnog studija za decu i odrasle i škole baleta “Lujo Davičo”.

Izdavačku delatnost čine časopis za kulturu i umetnost “Gradac” (Dom kulture je suizdavač sa Umetničkim društvom Gradac).

Dom kulture posebnu pažnju posvećuje organizaciji značajnih manifestacija: Međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA, izložbe Dani fotografije u Srbiji i likovne izložbe Prolećni anale.

Osim kreiranja i prezentacije kulturno-umetničkih programa, Dom kulture se bavi i organizacijom seminara, sajmova, komercijalnih prezentacija i drugih manifestacija.