Međunarodni festival animacije ANIMANIMA je osnovan 2007 godine pod okriljem čačanskog Doma kulture, a u saradnji sa studijem za dizajn Metaklinika iz Beograda. Manifestacija je zamišljena kao platforma za promociju i afirmaciju umetnosti animiranog filma i kao mesto susreta i komunikacije kreativnih ličnosti u ovoj stvaralačkoj oblasti iz celog sveta.

Prvi umetnički direktor ANIMANIME bio je Dinko Tucaković (1960-2013), znameniti direktor muzeja Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Funkciju umetničkog direktora 2011. godine preuzeo je Milen Alempijević, urednik filmskog programa Doma kulture u Čačku.

Okosnicu programa ANIMANIME čini takmilčarski program koji se odvija u dve kategorije, 1) glavni takmičarski program kratkih animiranih filmova i 2) takmičarski program kratkih animiranih filmova za decu. Oba programa se žiriraju, a članove žirija čine profesionalci iz oblasti animaranog filma: reditelji, animatori, edukatori, novinari i publicisti, organizatori festivala i drugi. ANIMANIMA dodeljuje nagrade o kojima odlučuje stručni žiri. Velika nagrada festivala (Grand prix) nosi naziv „Zlatni štift“ i dodeljuje se najboljem filmu u glavnom takmičarskom programu. Autoru najboljeg filma u takmičarskom programu filmova za decu pripada nagrada „Periskop“.

Pored takmičarskog programa, ANIMANIMA ima još nekoliko standardnih programskih celina, kao što su Portret animatora (autorska retrospektiva), Škola u gostima (izbor filmova nastalih na studijskom programu nekog evropskog ili svetskog univerziteta), Studio u gostima (izbor filmova iz recentne produkcije nekog studija animacije), Dugi metar (revijalni program dugometražnih animiranih filmova), Blago arhiva (kinotečki materijal iz celog sveta), kao i čitav niz specijalnih projekcija posebno pripremanih za pojedinačna festivalska izdanja. Sastavni deo festivala su i prateći programi, 1) edukativni, koji se sastoji iz radionica animacije (workshop) i edukativno-prezentacionog dela na kome se predstavljaju gosti festivala, 2) izložbeni (strip, ilustracija, grafički dizajn), 3) koncertni (nastupi muzičkih grupa različitih žanrova), 4) multimedijalni događaji.

Gosti dosadašnjih fetivala bila su i neka od poznatih imena svestske animacijske scene: Žorž Švicgebel (Švajcarska), Pjotr Sapegin (Rusija), Andreas Hikade (Nemačka), Džoan Grac (SAD), Kodži Jamamura (Japan), Stiven Vološin (Kanada), Tomas Renoldner (Austrija), Izabela Plućinska (Poljska)…

U okviru obeležavanja 10. festivalskog izdanja ANIMANIMA je 2016 objavila i posebno DVD izdanje, naslovljeno „Posle 2000-e: Savremena srpska animacija“ sa radovima pozatih srpskih animatora. Bonus materijal ovog izdanja su festivalska promotivni videa, kratke animacije koje su specijalno za ANIMANIMU izrađivali poznati domaći animatori (Miloš Tomić, Miloš Gojković, Krunoslav Jović, Igor Ćorić, Ivan Stojković i drugi).

ANIMANIMA se od osnivanja održava u organizaciji Doma kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Sve relevantne informacije u vezi sa festivalom mogu se pronaći na sajtu manifestacije:
www.animanima.org

15. međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2021

Međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2021 Obaveštenje za medije   Festival animanima Animanima 2021 održaće se  od 4. do 6. novembra, u organizaciji Doma kulture Čačak i pod pokroviteljstvom Grada […]