Анимирани филм “Винсент Ван Гог” настао као колективни рад малог тима окупљеног под окриљем студија за анимацију Аниматик у чачанском Дому културе селектован је ове године у такмичарске програме три фестивала, освојивши и две награде у јаким међународним конкуренцијама.

Филм је настао у врло захтевној техници анимирања песка, која се не примењује често јер изискује велику посвећеност, пажњу, осетљивост за детаљ и светлост, напокон и креативност. Све то је менторка радионице на којој је филм настао, наша врсна илустраторка и аниматорка Марица Кицушић, успешно спојила у раду са полазницима радионице, и резултати нису изостали.

 

Публика је “Ван Гога” видела најпре на 8. међународном фестивалу анимације да за децу и младе ВАФИ у Вараждину у Хрватској. Филму је припала друга равноправна награда у категорији Маxи Јуниор (аутори од 15 до 18 година). Следећа станица била је 5. светски дечји фестивал анимираног филма “Златни пуж” у Врању, где се чачански филм такмичио у узрасној групи од 15-19 година. Стручни жири му је доделио трећу награду, “Бронзаног пужа”. На измаку фестивалске године, “Ван Гог” се обрео и у Јагодини, на 5. Аниматор Фесту, европском фестивалу анимираног филма деце и младих у још једном међународном такмичарском програму (15-18 година).

Иза поетичног омажа великом сликару Винсенту Ван Гогу стоје младе аниматорке, чачанске средњошколке Емилија Парезановић, Андреа Савић, Мариа Срнић, Даница Утвић, Исидора Николић и Марија Луковић.

Место и време. 06.10.2016.