Animirani film “Vinsent Van Gog” nastao kao kolektivni rad malog tima okupljenog pod okriljem studija za animaciju Animatik u čačanskom Domu kulture selektovan je ove godine u takmičarske programe tri festivala, osvojivši i dve nagrade u jakim međunarodnim konkurencijama.

Film je nastao u vrlo zahtevnoj tehnici animiranja peska, koja se ne primenjuje često jer iziskuje veliku posvećenost, pažnju, osetljivost za detalj i svetlost, napokon i kreativnost. Sve to je mentorka radionice na kojoj je film nastao, naša vrsna ilustratorka i animatorka Marica Kicušić, uspešno spojila u radu sa polaznicima radionice, i rezultati nisu izostali.

 

Publika je “Van Goga” videla najpre na 8. međunarodnom festivalu animacije da za decu i mlade VAFI u Varaždinu u Hrvatskoj. Filmu je pripala druga ravnopravna nagrada u kategoriji Maxi Junior (autori od 15 do 18 godina). Sledeća stanica bila je 5. svetski dečji festival animiranog filma “Zlatni puž” u Vranju, gde se čačanski film takmičio u uzrasnoj grupi od 15-19 godina. Stručni žiri mu je dodelio treću nagradu, “Bronzanog puža”. Na izmaku festivalske godine, “Van Gog” se obreo i u Jagodini, na 5. Animator Festu, evropskom festivalu animiranog filma dece i mladih u još jednom međunarodnom takmičarskom programu (15-18 godina).

Iza poetičnog omaža velikom slikaru Vinsentu Van Gogu stoje mlade animatorke, čačanske srednjoškolke Emilija Parezanović, Andrea Savić, Maria Srnić, Danica Utvić, Isidora Nikolić i Marija Luković.

Mesto i vreme. 06.10.2016.